Sommardäck 15 april-1 december
Enligt svensk lag måste alla svenska bilar vara utrustade med sommardäck, fr.o.m. den 15 april till den 1 december. Vill man byta till sina sommardäck tidigare är det möjligt från och med den 1 april, eftersom det är slutet på tidsfristen gällande krav på vinterdäck. Har man under vinterhalvåret haft dubbdäck är det förbjudet att ha dubbdäck mellan den 16 april – 30 september om det inte är eller väntas vinterväglag (Dvs. om det finns snö, is eller snömodd på vägbanan, inklusive väggrenen)

Mönsterdjup
För sommardäck är kravet på mönsterdjup 1,6 mm. För att vara på säkra sidan rekommenderar vi dock att inte bruka däck som har ett mönsterdjup under 3 mm. Detta pga att greppet vid vått väglag försämras avsevärt om mönsterdjupet är under 3 mm, vilket i sin tur kan resultera i längre bromssträckor och högre risk för vattenplaning.
Splitternya däck 8-9 mm
Sämre våtgrepp 3-4 mm
Minsta tillåtna 1,6 mm
 
 
Andra sommardäck regler och tips

- Det är förbjudet att ha både sommardäck och vinterdäck installerade på en bil.
- Det rekommenderas inte att bara byta ett däck eftersom den eventuella skickskillnaden kan försämra bilens         köregenskaper. Om du måste byta ett däck, byt då även däcket mittemot på samma axel.
- Om du själv byter dina däck, var nog med att kontrollera hjulbultarna efter ett par mils körning. Spänn gärna       dem en extra gång för att vara säker på att de sitter.
- Vi rekommenderar att ersätta sommardäck äldre än 10 år eftersom gummit sannolikt har torkat vilket resulterar   i sämre friktion.
- Intensiv körning med hög hastighet sliter avsevärt på däcken.
- En varierande körning med mjuka accelerationer och inbromsningar är skonsamt mot däcken.